lørdag 3. desember 2011

Pasta - grunnoppskrift med to ingredienser


De første gangene jeg laget hjemmelaget pasta brukte jeg vanlig hvetemel og den gode gamle kjevlen (eller, jeg fikk vel strengt tatt overtalt kjæresten til å forstå at kjevling var en mannejobb, i likhet med alle de andre kjedelige tingene som må gjøres på kjøkkenet). Jeg vet ikke om det var hvetemelet eller kjevlingen som var hovedproblemet, men resultatet ble ofte en melen deigklump. Kombinert med litt for mange minutter i kokende vann satt vi igjen med en tallerken full av deigete og dvask høykarbomat som ikke var verdt strevet. Da vi investerte i en pastamaskin (bare 200 kr. på finn.no - dette er typisk en ting folk har kjøpt på impuls og som viser seg å være en støvsamler av ypperste sort), og fant ut at durumhvetemel er noe de til og med selger på Rema 1000, åpenbarte det seg en ny verden av muligheter.

Denne oppskriften er hentet fra en Jamie Oliver-bok og er virkelig enkel.

Per person beregner man:

100 gram semolianmel/durumhvetemel
1 egg

Hell melet i en bakebolle, lag en grop og knekk i eggene. Arbeid deigen sammen med hendene og løft deigklumpen ut av bollen når den er passe fast. Kna den videre på melet bakebord til du har en fast klump, det er mye lettere å kna på bordet en oppi bollen. Pakk klumpen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halvtime. Ta deigen ut og kna den på nytt på melet bakebord. Det beste er å bruke en pastamaskin, for det er vanskelig og tidkrevende å få deigen tynn nok med en vanlig kjevle. Har du ikke en pastamaskin, få i det minste kjæresten eller en annen lettlurt sjel til å gjøre jobben!

Når deigen er så tynn som du får den, kan du forme den til spaghetti, tagliatelle, lasagneplater, ravioli, tortellini eller hva du måtte ønske. Hvis du lager spaghetti eller tagliatelle må du henge den til tørk mens du lager resten. Hvis man ikke tilfeldigvis har en tørkesnor eller annet handy opplegg på kjøkkenet kan man henge pastaen over en ren stolrygg eller en golfkølle (også en typisk støvsamler) som man legger under noe tungt, for eksempel bøker, på kanten av et bord. Hvis spaghettitrådene er veldig lange er det en viss fare for at de ryker mens de henger til tørk, så hold et øye med dem slik at ikke hele middagen har tatt turen innom gulvet før servering.

Når alt er ferdig kokes pastaen i rikelig med lettsaltet vann i et par minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar