mandag 5. desember 2011

Red curry

På en Thailandferie for noen år siden fikk reisefølget tilbud om diverse aktiviteter på en av fridagene i reiseprogrammet. Alle gutta valgte å leke Tarzan og hoppe i lianer fra tre til tre ca. 40 meter over bakken, mens alle damene dro på kokkekurs. Før selve matlagningen begynte gikk vi i samlet flokk til det lokale markedet og handlet de ingrediensene vi trengte.



Denne handleturen har hjulpet meg til å finne de riktige ingrediensene når jeg senere har handlet i thaibutikker her hjemme. Det blir ikke ordentlig "thaimat" med ingredienser fra Rimi, så det får heller bli litt sjelden og ordentlig enn ofte og halvveis.

I løpet av noen timer lagde vi seks retter etter fritt valg og spiste oss stappmette. Vi varmet opp med en av mine klare favoritter, spicy papaya salad, deretter fulgte tom yum, små vårruller, nasjonalretten phat thai, chicken red curry, og til slutt rundet vi av med sweet sticky rice med mango, også en av mine favoritter.Thaimat er bare herlig!

Her kommer en oppskrift på chicken red curry. Den fyldige og sterke sausen passer like godt både sommer som vinter. Men først en liten digresjon: Har du ikke lurt på hvorfor denne lilla sværingen heter "egg plant" på engelsk?


Den ser ikke mye ut som et egg.. I Thailiand har de imidlertid egg plants som i hvert fall minner om egg. Dette var en aldri så liten kulinarisk aha-opplevelse for min del.

Ok, her kommer oppskriften, som  pleier å være nok til en middag til to pluss en restemiddag til to.
Ingredienser:

2 kyllingfileter
Red curry paste etter smak
2 bokser kokosmelk (ikke kjøp light, det er bare utvannet juks)
2 pakker thai-auberginer
2 pakker fersk minimais
4-6 kaffirlimeblader
Fiskesaus
2 ss sukker
Noen stilker sweet basil

Fremgangsmåte:

Det beste er å kutte opp alle ingrediensene på forhånd slik at man er klar til å sette i gang når woken er varm. Start med å varme litt nøytral olje i woken og stek curry-pasten raskt på middels varme. Hell i litt kokosmelk slikk at pasten ikke svir seg. Tilsett deretter kylling kuttet i biter, og stek den raskt. Siden tørr kylling er nitrist, pleier jeg å steke den så kort at kyllingen bare blir "forseglet" og fortsatt er ganske rå inni. Da blir den perfekt når retten er ferdig. Hell i kokosmelk, kaffirlimeblader revet i to, egg plants i båter og minimais i biter. Når dette har stått og surret en liten stund, krydrer du med fiskesaus og sukker. Vær forsiktig når du heller i fiskesausen, plutselig blir det for mye, og det er ikke godt. Sprinkle over litt thai-basilikum, server med nykokt ris og pynt det hele med små chili i skiver.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar